Amersfoort Magic League

AML 2020

Het grootste deel van het eerste jaar AML zit erop. De top 8 begint vorm te krijgen, maar de laatste plekken zijn nog zeker spannend. Intussen zijn wij vooruit aan het kijken naar volgend jaar. Want wat ons betreft is het een groot succes. Dat betekent niet dat er niks gaat veranderen. We hebben zelf wat ideeën en luisteren natuurlijk naar alle feedback die we krijgen. Daarnaast heeft Wizards een nieuw formaat geïntroduceerd. Al met al genoeg om naar uit te kijken. Hier zijn onze plannen voor volgend jaar.

Seizoenen

In plaats van een ranking die het hele jaar doorloopt gaan we 2020 opknippen in 4 seizoenen van 3 maanden. Dat betekent 6 events per seizoen. De top 2 van elk seizoen kwalificeert zich voor de top 8 finale aan het einde van het jaar. Als je je in een van de eerdere seizoenen kwalificeert kun je je niet nog een keer kwalificeren in een later seizoen, die plekken schuiven dan door. Dus als iemand 2 keer eerste wordt, dan kwalificeren in dat tweede seizoen de tweede en derde plaats zich, zolang die nog niet gekwalificeerd zijn. We zijn nog aan het kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat je wel beloond wordt om te blijven spelen, bijvoorbeeld met play-draw keuze in de top 8, maar dat laten we later nog precies weten.

Een tweede wijziging is dat we van elk seizoen maximaal 5 events per speler tellen voor de ranking. Dat betekent dat als je een keer moet missen, je dan niks kost. Mocht je wel alle 6 events spelen, dan tellen we de 5 beste scores. Dus die ene avond waarop je elke pot mulligande naar 3 valt dan weg.

Hiermee hopen we beter tegemoet te komen aan spelers die niet elke keer kunnen komen of niet elk format kunnen of willen spelen.

Formats

Nu we het toch over formats hebben, we willen Pioneer graag toevoegen aan het rooster van events voor de AML. Aan de andere kant hebben we de indruk dat 2 events per maand (in principe de 2e en 4e vrijdag van de maand) prima bevalt. Dat betekent dat we de events wat meer gaan rouleren. Ook gaan we per seizoen kijken welke formats we gaan spelen, zodat we beter kunnen inspelen op formats die het minder doen.

Voor het eerste seizoen (januari - maart) hebben we de formats al gepland staan. We gaan dan Standard, Pioneer en Modern elk 2 keer spelen. De agenda is dan als volgt:

N.B. We hebben de formats wat aangepast. Kijk op de homepage voor het actuele schema.

  • 10 januari Standard
  • 24 januari Pioneer
  • 14 februari Modern
  • 28 februari Standard
  • 13 maart Modern
  • 27 maart Pioneer

We richten ons voorlopig op deze formats. We weten dat er ook mensen enthousiast zijn over andere formats zoals Pauper en Commander. We zijn aan het kijken of en hoe we die in de AML kunnen inpassen, bijvoorbeeld als losse events naast de jaarlijkse ranking. Dat gaat helaas in het eerste seizoen in elk geval nog niet lukken.

De rest van het jaar

De precieze data en formats van de rest van het jaar maken we dus later bekend. We proberen zo veel mogelijk aan het vertrouwde schema vast te houden. Maar net als dit jaar kunnen we af en toe afwijken vanwege MagicFests of feestdagen. Hopelijk kan iedereen zo zijn draai vinden binnen de AML en maken we er net zo’n succes van als dit jaar.